Wenbeleid

De start op een kinderdagverblijf kan voor kinderen een hele overgang  zijn. Veel kinderen groeien op in kleinere gezinnen. Op een  kinderdagverblijf zijn gedurende de dag veel meer prikkels.  Bij KDV De Bloesem vinden wij het erg belangrijk om tijd te investeren  in het opbouwen van een vertrouwensband. De pedagogisch  medewerkers zetten zich in om met het kind en de ouders een  gehechtheidsrelatie op te bouwen. Voor ouders is het een hele  overgang om hun kind naar de opvang te brengen. De pedagogisch  medewerkers nemen het verdriet dat kinderen kunnen hebben tijdens  een wenperiode serieus. Ze troosten de kinderen en proberen ze af te  leiden wanneer ze te veel in het verdriet blijven hangen.  

De hoeveelheid wendagen is per kind verschillend. Per kind bekijken de  pedagogisch medewerkers hoeveel wendagen er nodig zijn en passen  het schema aan gedurende de wenperiode als blijkt dat er meer  wendagen nodig zijn.  

De pedagogisch medewerkers doen hun uiterste best om een  wendagen positief af te sluiten. Wanneer de pedagogisch  medewerkers merken dat een wendag te lang duurt, zullen zij ouders  verzoeken om hun kind eerder op te halen. Het opbouwen van de  wendagen verloopt makkelijker wanneer de dagen positief afgesloten  worden.  

Wenkinderen worden meegeteld in de BKR van de groep. Kinderen  mogen pas komen wennen wanneer de plaatsingsdatum ingegaan is.

Wenschema extern wennen  

Wanneer een nieuw kind op ons kinderdagverblijf komt, spreek je over  extern wennen. Voor het wennen van nieuwe kinderen hanteren wij het  volgende wenschema als richtlijn:

Wenbeleid
Dag 1
10:00– 12:00 uur
Het kind is aanwezig tijdens de spelinloop, de kring en het fruit eten
Dag 2
10.00- 14:00 uur
Het kind is aanwezig tijdens ochtenddagdeel
Dag 3
10.00- 16:00uur
Het kind is aanwezig tijdens het activiteitendeel ‘s ochtends, tijdens het tafelmoment ‘s middags en oefent een keer met slapen.
Dag 4
Eerste lange dag (in overleg met ouders)
Het kind maakt een hele opvangdag mee en de breng- en haaltijden zijn zo afgesproken dat er voldoende ruimte is om ouders een uitgebreide overdracht te geven.

9.00 – 10.30 uur 

Het kind is aanwezig tijdens de  spelinloop, de kring en het fruit eten

Intern wennen  

Wanneer een kind van de ene stamgroep doorstroomt naar de  volgende stamgroep, spreek je van intern wennen.  

Kinderen gaan gemiddeld drie keer spelen op de nieuwe groep voordat  ze overgeplaatst worden. Met ouders worden deze wendagen  besproken.  

Bij KDV De Bloesem stromen de kinderen van de babygroep door naar  de peutergroep. Ook kan het voorkomen dat een kind uit de babygroep  overgeplaatst wordt naar de verticale groep. De mentor van de  babygroep geeft een mondelinge overdracht aan de mentor van de  peuter- of verticale groep.  

Wanneer wij merken dat er meer wendagen nodig zijn, zal de mentor  van het kind dit met de ouders bespreken.  

Doordat wij de buitenruimte samen delen, zijn de kinderen al vertrouwd  met de pedagogisch medewerkers van de andere groepen. Hierdoor  verloopt het intern wennen over het algemeen soepel en dit draagt bij  aan het makkelijker opbouwen van een gehechtheidsrelatie met de  kinderen.